Žurnalistas - skausmas, o ne vaistai

2009-10-20

Žurnalistas - skausmas, o ne vaistai

Atidžiau sekantys mano svetainę arba dėl vienų ar kitų priežasčių dažniau joje apsilankantys interneto bastūnai turbūt jau pastebėjo, kad visus 2009-uosius metus kiekvieną darbo dieną talpinu po kelis paties atrinktus anekdotus, sąmojus. Akylesni bei atidesni žino, kad kasdieninių juokų rubrika papildoma atitinkamus perliukus renkant iš nesuskaičiuojamos gausos pasaulinio tinklo anekdotų archyvų rusų kalba, tačiau humoras anaiptol nėra vienintelė informacija, kurios žvalgausi šiuolaikiniame runete. Garbingąją antrą vietą mano lankomiausių rytų kaimynų puslapių sąraše užima nevienareikšmiškai vertinamos radijo stoties Эхо Москвы svetainė.
Deganti kaimyno trioba, užtrūkusi jo karvė ir kitos už tvoros siaučiančios negandos, kaip ir dera tikram lietuviui, švelniai glosto širdį, o kiekviena mintis, jog kažkam būna ir blogiau, padeda prastumti dar vieną dieną šioje ašarų pakalnėje. Būtent iš tos niūriosios pusės dažniausiai ir būna parodomi politinio ir visuomeninio Rusijos gyvenimo fasadai. Kiekvieną kartą klausydamas kurios nors laidos įrašo stebiuosi kaip lengvai žurnalistai į šuns dienas deda valdžią bei abejotinus jos sprendimus, kaip ryžtingai beria dar daugiau druskos ant akivaizdžių visuomenės žaizdų ar ydų. Visa tai atrodo dar drąsiau kai žinai, jog didžioji dalis išsišokėlės radijo stoties priklauso ne kam kitam, o visiems gerai žinomo Gazprom media filialui.
Komiškasis valdžios duumviratas, istorinis Sovietų Sąjungos paveldas (iš šlykščiausios jo pusės), nuolat įtempti santykiai Kaukazo regione - nei vienos aktualios temos, apie kurią nuolat mainstream'iniai nuomonei oponuojantys laidų vedėjai neturėtų vienokios ar kitokios nuomonės. Be didesnių skrupulų ketvirtosios valdžios atstovai į dienos šviesą išvilks bet kokį valdžios vertikalės šešėlyje besidangstantį niekšelį. Iš šalies stebint tokias nuomonių ir idėjų batalijas norom nenorom pagalvoju kodėl Lietuvoje neturime kažko panašaus? Kodėl mūsų vietiniai žurnaliugos neišstena nieko aukščiau nei apatinių kelnaičių gumutė?

P.S. Šio blogo įrašo pavadinimą pasiskolinau iš laidos "Perėmimas" vedėjo lūpų (aštuntoji [skaičiuojant nuo apačios] pastraipa).


2 comments:

Zet said...

pg tavo logiką darau išvadą, jog ir tu nori priklausyti talmudinams :)

izmaelis said...

Deja, ne! Tikiuosi nesprendei apie mano išvadas paviršutiniškai įvertindamas mano pasirinktą internetinį slapyvardį (o jei taip, tai giliau pasikapstęs suprasi, jog yra visiškai priešingai). Nesu didelis "Siono išminčių protokolų" kritikas. Tiesiog norėtųsi lietuviškos terpės žiniasklaidoje girdėti daugiau nei vieną ir tą pačią dūdelę.