Obama, RIAA ir piliečių laisvės

2009-04-05

Obama, RIAA ir piliečių laisvės


Beveik dvidešimt prekybinėms organizacijoms bei pilietinių laisvių gynimo fondams priklausančių visuomeninių grupių praėjusį ketvirtadienį kreipėsi į JAV prezidentą Baracką Obamą su pasiūlymu daugiau nebepriiminėti Šiaurės Amerikos įrašų asociacijos (RIAA) aktyvistų darbui į Baltųjų Rūmų administraciją.
Toks reikalavimas buvo iškeltas praėjus savaitei po to, kai pagal svarbą antrasis ir trečiasis teisingumo ministerijos postai buvo paskirti RIAA advokatams, kurie nedelsiant akcentavo naują vyriausybės paramą numatomai baudų sistemai, bausiančiai kiekvieną muzikinio kūrinio "vagystę" bei jo paviešinimą bylų apsikeitimo sistemose maždaug 150 000 JAV dolerių bauda. Negana to, visai neseniai prezidento administracija įslaptino tarptautinio intelektualinės nuosavybės prekybos susitarimo ruošimo darbus, o įtakingi Holivudo asmenys kaip įmanydami stengiasi įtikinti Obamą interneto srauto turinio filtravimo būtinumu. Tai sutampa su RIAA lobistų "stumiama" idėja, jog autorines teises pažeidusius vartotojus reikėtų atjungti nuo pasaulinio tinklo.
Iki šiol lieka neaišku kas užims pagrindinį valstybinių iniciatyvų dėl autorinių teisių klausimų koordinatoriaus postą, kurio įsteigimą praėjusių metų pabaigoje palaimino JAV kongresas. Tarp kitų su intelektualine nuosavybe susijusių vakansijų figuruoja pareigos JAV patentų žinyboje, valstybės departamente ir JAV prekybinių derybų valdyboje.
Visuomeninės iniciatyvinės grupės (American Association of Law Libraries, American Library Association, Association of Research Libraries, Center for Democracy and Technology, Computer and Communications Industry Association, Consumer Electronics Association, Consumers Union, EDUCAUSE, Electronic Frontier Foundation, Entertainment Consumers Association, Essential Action, Home Recording Rights Coalition, Internet Archive, Knowledge Ecology International, NetCoalition, Public Knowledge, Special Libraries Association, U.S. Public Interest Research Group ir Wikimedia Foundation) iš prezidento Obamos pareikalavo, kad jis savo administracijos atitinkamiems postams surastų kandidatūras ne iš organizacijų, susijusių su multimedia turinio reguliavimu, tarpo. (Šaltinis XAKEP.ru)
Manau, kad vienas iš JAV rinkėjams patikusių būsimojo prezidento Obamos bruožų buvo jo deklaruojamos šviežios idėjos įvairiais gyvenimo bei politikos klausimais. Panašu, kad dabartinis Baltųjų rūmų šeimininkas svarstant intelektualinės nuosavybės klausimus yra ne ką lankstesnis nei jo pirmatakas.
Kartu su kiek ankščiau Švedijoje prasidėjusiu ir visai neseniai pasibaigusiu teismu prieš The Pirate Bay tokie klausimai sukelia audringą globalinį interneto vartotojų palaikymą. Keisčiausia, kad už tai pastarieji negauna jokio atlygio (priešingai nei užsakytą melodiją suokiantys RIAA bei jų pakalikų advokatai).


No comments: